سبحان شیرزاد پنجم فروردین 93 11:43 بعد از ظهر نظرات ()
   
Saffron Field.JPG

تاریخچه زرپران (عربی شده آن : "زعفران", به پارسی کهن : زر + پر + ان = گلی که پرهایش مانند زر است) و بهره گرفتن از ان به دست انسان قدمتی بیش از ۳۵۰۰ سال دارد[۱][۲] زرپران ادویه‌ای است که از کلاله خشک شده گل زرپران به دست می‌اید و در طول تاریخ در میان گرانترین مواد جهان بوده‌است. و به عنوان ادویه، رنگ، عطر و دارو مورد استفاده قرار می‌گیرد. ریشه و تبار زرپران بومی آسیای جنوب غربی است [۳][۴] و بعد از آن برای نخستین بار در یونان کشت شد.[۵] در حال حاضر ایران بزرگترین تولید کننده زرپران در جهان به شمار می‌آید و نزدیک به نه دهم زرپران دنیا در ایران تولید می‌شود.[۶]

استفاده از زرپران به عنوان رنگ قدمتی ۵۰,۰۰۰ هزار ساله دارد و نشانه‌هایی از آن در غارهایی در عراق و امپراتوری پارس هخامنشی که برای کشیدن جانوران به کار رفته دیده شده‌است.[۷][۸] سومریان از زرپران به عنوان دارو و ساخت معجون ها بهره می گرفتند.[۹]

جستارهای وابسته[ویرایش]